Programma Koploper van start

Programma Koploper van start

Project Koploper

Bron: NCG
Datum: 08-11-2019

In november start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het versterkingsprogramma Koploper. Met dit proefproject wil NCG bekijken of het versterkingsproces sneller kan. Zestig vrijstaande arbeiderswoningen in het aardbevingsgebied worden met programma Koploper onderzocht en indien nodig versterkt. Ingenieursbureau VIIA voert het programma in opdracht van NCG uit.

Versterking versnellen

Het onderzoeken en versterken van huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied is ingewikkeld en kost veel tijd. NCG wil met het programma Koploper onderzoeken of dit proces sneller kan. in Groningen staan woningen die op elkaar lijken. Van bepaalde woningtypen hebben we al veel informatie. Door gebruik te maken van de informatie die we al hebben en soortgelijke woningen tegelijk te onderzoeken, kunnen we sneller bepalen of en hoe de woningen versterkt moeten worden. Dit noemen we ook wel de typologie-aanpak. Woningen die niet aan de norm voldoen, worden aansluitend versterkt.

Vrijstaande arbeiderswoningen

Voor het programma Koploper heeft NCG zestig vrijstaande arbeiderswoningen in het aardbevingsgebied geselecteerd. Het zijn woningen met een bouwjaar tussen 1890 en 1940 met een gootlijn op de eerste verdieping. Deze karakteristieke en herkenbare woningen komen veel voor in het aardbevingsgebied. De zestig woningen zijn uitgekozen, omdat ze veel overeenkomsten hebben en er veel informatie over beschikbaar is. De woningen staan in de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Midden-Groningen, Groningen en Loppersum. De eigenaren van de geselecteerde woningen hebben een uitnodigingsbrief ontvangen. Deelname is op vrijwillige basis.

Proces

De eigenaren die willen deelnemen aan het programma krijgen op korte termijn een kennismakingsgesprek met een bewonersbegeleider van NCG en een medewerker van VIIA. Vervolgens komen experts van VIIA langs om de woning te bekijken en eventueel uitgebreid te onderzoeken. Met alle verzamelde informatie gaat VIIA de woningen beoordelen en versterkingsmaatregelen bepalen. Het programma en de uitkomsten worden getoetst door de Begeleidingscommissie Versnellen (BGV). Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van Gasberaad, Groninger Bodem Beweging, provincie Groningen, gemeenten en Rijk. 

Logo NCG

Top