Nieuws & achtergronden

Nieuws & achtergronden

 • Nieuws

  • 1,5 miljard extra naar Groningen voor versterking en perspectief

   Bron: Rijksoverheid en regio Groningen
   Datum: 06-11-2020

   Het kabinet en de regio Groningen hebben overeenstemming bereikt over een pakket aanvullende maatregelen voor de versterking van woningen in het aardbevingsgebied en voor genoegdoening. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 1,5 miljard euro.

  • Steunpunten gesloten
   Update 04-11: steunpunten gesloten

   Bron: IMG
   Datum: 04-11-2020


   Net als veel andere organisaties neemt het IMG maatregelen om overdracht van het coronavirus te voorkomen. We volgen daarbij de adviezen van het RIVM en het kabinet. Komende twee weken worden de steunpunten gesloten.

  • Wethouders Schollema en Prins - Vlaslaan Middelstum
   Eindelijk duidelijkheid voor 'vergeten hoekje' Middelstum

   Bron: Gemeente Loppersum
   Datum: 05-11-2020


   Vorige week donderdag hebben twaalf particuliere eigenaren en acht huurders van Woongroep Marenland (cluster Ploegersweg – Vlaslaan – Boerdamsterweg) eindelijk duidelijkheid gekregen over de versterkingsmogelijkheden voor hun woning. Wethouder Pier Prins: "Na maanden intensief overleg met Nationaal Coördinator Groningen en Woongroep Marenland is de kogel door de kerk. De twintig eigenaren/huurders krijgen, net als hun vijf buurtbewoners, de mogelijkheid hun woning te slopen en nieuw te bouwen. Wij zijn blij dat voor hen het wachten nu voorbij is." De eigenaren/huurders worden deze week verder bijgepraat over dit besluit en het vervolg.

  • Logo Onafhankelijke Raadsman
   Onafhankelijke Raadsman: "Behandel Groningers gelijkwaardig"

   Bron: Onafhankelijke Raadsman
   Datum: 26-10-2020

   Deze week heeft de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning (Leendert Klaassen) zijn jaarrapport gepubliceerd.

  • Sloop Duursumerweg
   Sloopwerkzaamheden Loppersum gestart

   Bron: NCG
   Datum: 04-09-2020

   In Loppersum is aan de Duursumerweg en aan de Badweg gestart met sloopwerkzaamheden. De verwachting is dat de nieuwe aardbevingsbestendige huizen begin en medio 2021 worden opgeleverd.

  • Nieuwe ronde Koopinstrument start op 14 september 2020

   Bron: NCG
   Datum: 10-09-2020

   Op maandag 14 september 2020 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument.

  • Afbeelding schaal van Richter
   Aardbeving bij Westeremden

   Bron: KNMI
   Datum: 03-09-2020

   Op donderdag 3 september 2020 heeft er een aardbeving plaatsgevonden in Westeremden rond 07.30 uur.

  • Groninger vlag
   Steunpunten openen deuren in Appingedam en Loppersum

   Bron: IMG
   Datum: 27-08-2020

   In september opent het IMG steunpunten in Appingedam en Loppersum. De steunpunten zijn een aantal dagdelen per week open voor inwoners met algemene vragen over mijnbouwschade en schaderegelingen.

  • Aardbevingsschade
   Publicatie wijzigingsblad NPR Aardbevingen en geactualiseerde webtool

   Bron: NCG
   Datum: 03-08-2020

   Op 1 augustus is het wijzigingsblad bij de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 voor aardbevingen gepubliceerd. Daarnaast is ook de geactualiseerde webtool gepubliceerd.

  • Drukke eerste dag Waardedalingsregeling

   Bron: IMG
   Datum: 01-09-2020

   De start van de Waardedalingsregeling heeft voor een drukke eerste dag gezorgd. Er zijn nu ruim 1.340 woningeigenaren die bij het IMG de procedure zijn gestart voor de vergoeding van waardedaling van hun woning.

  • Schade aan woning
   Weekcijfers: 1.239 nieuwe schademeldingen, 828 afgehandeld

   Bron: IMG
   Datum: 28-07-2020

   Afgelopen week kwamen er 1.239 nieuwe schademeldingen binnen, er werden er 828 afgehandeld. Het relatief hoge aantal schademeldingen is waarschijnlijk het gevolg van de recente bevingen bij Loppersum, Siddeburen en Startenhuizen. Er is nu in totaal 306,7 miljoen euro schadevergoeding toegekend. De verwachte doorlooptijd tot een besluit voor een nieuwe, reguliere schademelding is licht gedaald naar 252 dagen.

  • Vergoeding voor zelf regelen tijdelijke huisvesting

   Bron: NCG
   Datum: 15-07-2020

   Met ingang van 1 juli 2020 keert NCG een vaste vergoeding uit aan alle woningeigenaren in het aardbevingsgebied die zelf voor tijdelijke huisvesting zorgen vanwege versterking of sloop-nieuwbouw.

  • Hart van Nederland
   ​Landelijke media-aandacht voor roep om crisisaanpak

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 22-07-2020

   Afgelopen week volop media-aandacht voor de roep van burgemeester Hans Engels om crisisaanpak. Voelt Nederland nu ook de wanhoop van de Groningers? Het gemeentebestuur van Loppersum waardeert deze aandacht en blijft strijden voor een gezonde en veilige regio.

  • Afbeelding schaal van Richter
   Aardbeving Startenhuizen

   Bron: KNMI
   Datum: 19 juli 2020

   Op zondag 19 juli heeft er een aardbeving plaatsgevonden in Startenhuizen om 04.05 uur

  • Regio Groningen blijft aandringen op snelheid in versterking en schade-afhandeling

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 14-07-2020

   De Groningse overheden blijven bij minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat aandringen op snelheid in de versterkingsopgave en schade-afhandeling. De regio heeft lang aangedrongen op het stoppen van de gaswinning uit het Groningenveld en is blij dat het einde van de gaswinning in zicht lijkt.

  • Afbeelding schaal van Richter
   Aardbeving Loppersum

   Bron: KNMI
   Datum: 14-07-2020

   Op dinsdag 14 juli 2020 heeft er een aardbeving plaatsgevonden in Loppersum rond 17.15 uur.

  • Hoogste punt nieuwbouw Zeedijken en Delfstraat in Loppersum

   Bron: NCG
   Datum: 07-07-2020

   De afgelopen periode is door aannemer Plegt-Vos volop gewerkt aan de nieuwbouw van zes  woningen aan Zeedijken en Delfstraat in Loppersum.

  • Dorpshuis Garrelsweer in gemeente Loppersum versterkt

   Bron: NCG
   Datum: 10-07-2020

   Weersterheem, het dorpshuis in Garrelsweer, is versterkt. De bouwkundige versterking startte in februari 2020 en is op 10 juli 2020 afgerond.

  • OBS De Zandplaat 't Zandt
   Alle basisscholen gemeente Loppersum versterkt, verduurzaamd en klaar voor de toekomst

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 07-07-2020

   Op 25 juni 2020 is de nieuwbouw van OBS de Zandplaat in 't Zandt opgeleverd en overgedragen aan Stichting Openbaar Onderwijs Marenland. Vorige week is er verhuisd van het oude gebouw naar de nieuwbouw. De kinderen uit het dorp starten het schooljaar in hun nieuwe schoolgebouw. Wethouder Bé Schollema: "Met deze oplevering komt een eind aan een langdurig, maar mooi traject in onze scholentransitie. Alle negen scholen in onze gemeente zitten straks in een nieuw of versterkt gebouw."

  • Te Koop
   Fasering en postcodes Waardedalingsregeling bekend

   Bron: IMG
   Datum: 06-07-2020

   Het IMG heeft de groepen vastgesteld voor de gefaseerde start van de Waardedalingsregeling. Ook zijn nu de 138 postcodes gepubliceerd waar het IMG schade door waardedaling vergoedt. Groningers kunnen daarmee nu nagaan of ze mogelijk in aanmerking voor vergoeding komen en wanneer ze die kunnen aanvragen.

  • Online informatieavonden ontwerp-vaststellingsbesluit Gaswinning

   Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
   Datum: 01-07-2020

   Heeft u ook altijd al willen weten hoe het kan dat in Groningen een van de grootste aardgasvelden in de wereld ligt? En hoe krijgt Nederland het voor elkaar om de gaswinning zo snel af te bouwen? Gaan de aardbevingsrisico’s echt omlaag en hoe meten we dat? Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organiseert op dinsdag 7 juli en donderdag 9 juli om 20.0 uur een live online informatieavond over het ontwerp-vaststellingsbesluit voor de gaswinning in Groningen.

  • Logo TCMG
   Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) wordt Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)

   Bron: TCMG
   Datum: 24-06-2020

   ​Wie schade als gevolg van de gaswinning aan zijn huis heeft gehad, heeft misschien al eens met de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) te maken gehad. Het is de onafhankelijke organisatie die sinds maart 2018 deze schade afhandelt. De TCMG wordt per 1 juli het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

  • Rijtjeshuizen monument
   Eerste uitspraak rechter over aanpak TCMG

   Bron: TCMG
   Datum: 20-05-2020

   Voor het eerst heeft een rechtbank uitspraak gedaan over de wijze waarop de TCMG schades afhandelt en de wijze waarop daarbij het bewijsvermoeden wordt toegepast. De rechtbank bevestigt dat de TCMG dat op een juiste manier doet.

  • Zeerijperweg
   Versterkingscijfers tot en met 30 april gepubliceerd

   Bron: NCG
   Datum: 18-05-2020


   Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft de cijfers over de voortgang van het versterkingsprogramma tot en met 30 april 2020 gepubliceerd in het online dashboard.

  • Inwoner gemeente Groningen
   Zoektocht naar een Smartengeldregeling

   Bron: TCMG
   Datum: 14-05-2020


   In aanloop naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) wordt er onderzoek gedaan naar een Smartengeldregeling voor immateriële schade. We spreken er ook over met de maatschappelijke organisaties. De regeling wordt vervolgens uitgewerkt. De vraag is: wat weten we over smartengeld in Nederland en wat heeft Groningen daaraan?

  • Start sloop woningen 't Zandt
   Start sloop woningen Oosterstraat ’t Zandt

   Bron: NCG
   Datum: 13-05-2020


   Op 13 mei is de sloop van woningen in ’t Zandt aan de Oosterstraat gestart. Na het afvoeren van alle materialen, is de sloop eind mei afgerond. De oplevering van de nieuwe woningen voor deze bewoners, staat gepland voor november 2020.

  • Aardbeving Groningen
   Binnenkort commentaar mogelijk op ontwerp wijzigingsblad NPR Aardbevingen

   Bron: NCG
   Datum: 11-05-2020


   Onder begeleiding van NEN wordt door experts gewerkt aan een wijzigingsblad bij de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 9998 ‘Beoordeling van de constructieve veiligheid van een gebouw bij nieuwbouw, verbouw en afkeuren - Geïnduceerde aardbevingen - Grondslagen, belastingen en weerstanden’.

  • Afbeelding schaal van Richter
   Aardbeving bij Zijldijk

   Bron: KNMI
   Datum: 02-05-2020

   Op zaterdag 2 mei 2020 heeft er een aardbeving plaatsgevonden nabij Zijldijk rond 5 uur.

  • Zeerijperweg
   Versterkingscijfers tot en met 31 maart 2020 gepubliceerd

   Bron: NCG
   Datum: 17-04-2020


   Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft de cijfers over de voortgang van het versterkingsprogramma tot en met 31 maart 2020 gepubliceerd in het online dashboard.

  • Mus
   Start onderzoek naar beschermde dieren

   Bron: NCG
   Datum: 20-04-2020


   In april 2020 starten ecologen met het onderzoek naar beschermde dierensoorten in het Groningse aardbevingsgebied. Dit is nodig omdat versterkingswerkzaamheden de woon- en leefgebieden niet mogen verstoren. Nationaal Coördinator Groningen (NCG) laat daarom onderzoeken waar beschermde dieren in gebouwen en wijken zitten.

  • Versterkingsplan gemeente Loppersum: 900 adressen in 2020 aangedragen voor beoordeling

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 21-04-2020

   Maandagavond 20 april 2020 stelde de gemeenteraad van Loppersum het Plan van Aanpak Versterkingsopgave Loppersum 2020 vast. In dit Plan van Aanpak geeft de gemeente de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) opdracht om dit jaar iets meer dan 900 adressen te beoordelen. Daarnaast wordt prioriteit gegeven aan ruim 550 opnames in de gemeente. Het Plan van Aanpak Versterkingsopgave Loppersum 2020 wordt op dit moment door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) getoetst.

  • Huismeting buitenkant
   NCG wil opnames voor versterking op een veilige manier vervolgen

   Bron: NCG
   Datum: 10-04-2020


   NCG heeft de belangrijke opdracht om aardbevingsbestendig wonen in de provincie Groningen mogelijk te maken. Het is van belang dat de uitvoering van deze opdracht niet in gevaar komt door de maatregelen van het kabinet om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. NCG laat daarom bepaalde opnames op een alternatieve manier doorgaan. Dit gebeurt alleen in goede samenspraak met de bureaus die de opnames uitvoeren en de bewoners en eigenaren van de woningen.

  • Tafel Wildervank
   Schade-opname op kleine schaal; via videoverbinding en bij lege gebouwen

   Bron: TCMG
   Datum: 01-04-2020


   De TCMG start een kleinschalige proef met schade-opnames op afstand via smartphone of tablet bij woningen. Een onafhankelijke deskundige en een zaakbegeleider kijken dan live via de camera met een bewoner mee. Daarnaast stuurt de TCMG weer deskundigen op pad voor schade-opnames in grote, nu leegstaande panden, zoals kerken- en schoolgebouwen.
    

  • Verkocht
   Verkoopbaarheid van woningen in aardbevingsgebied verbeterd

   Bron: NCG
   Datum: 26-03-2020


   Het gaat beter met de verkoopbaarheid van woningen in het aardbevingsgebied. Dat blijkt uit het meest recente woningmarktonderzoek  van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  • Tafel Wildervank
   Maatregelen coronavirus Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

   Bron: TCMG
   Datum: 19-03-2020


   Net als veel andere organisaties neemt de TCMG maatregelen om overdracht van het coronavirus te voorkomen. We volgen daarbij de adviezen van het RIVM en het Kabinet. In dit nieuwsbericht leest u welke maatregelen dat zijn en wat de impact daarvan is voor de schadeafhandeling. 

  • Nieuwsbrief Loppersum Versterkt Maart 2020
   Nieuwsbrief Loppersum Versterkt: editie maart 2020

   Bron: Gemeente Loppersum
   Datum: 24-03-2020


   De lokale stuurgroep Loppersum (met daarin de gemeente Loppersum, Nationaal Coördinator Groningen, woningstichting Wierden en Borgen, Woongroep Marenland en woningcorporatie Woonzorg Nederland) brengt gemiddeld drie keer per jaar een gezamenlijke nieuwsbrief uit over de versterkingsaanpak in onze gemeente.

  • NCG
   Voorlopig geen opnames en informatiebijeenkomsten

   Bron: NCG
   Datum: 16-03-2020


   Naar aanleiding van het Kabinetsbesluit om afstand tot elkaar te bewaren vanwege het coronavirus, heeft Nationaal Coördinator Groningen (NCG) besloten om tot en met 6 april geen opnames uit te voeren in het kader van het versterkingsprogramma. Ook organiseert NCG de komende drie weken geen informatiebijeenkomsten. De uitvoering van versterkingswerkzaamheden aan gebouwen gaat wel zoveel mogelijk door.

  • Zeerijpersweg
   Versterkingscijfers tot en met februari 2020 gepubliceerd

   Bron: NCG
   Datum: 05-03-2020


   Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft de cijfers over de voortgang van het versterkingsprogramma tot en met 29 februari 2020 gepubliceerd in het online dashboard.

  • Te koop
   Aanmelden voor Koopinstrument kan nu

   Bron: NCG
   Datum: 09-03-2020


   Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied kunnen zich vanaf vandaag onder bepaalde voorwaarden aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden voor het Koopinstrument kan van 9 maart tot en met 5 april 2020 via het aanmeldformulier op deze website.

  • NAM
   NAM vraagt Hoge Raad om duidelijkheid over uitspraak Dijk Cs

   Bron: NAM
   Datum: 09-03-2020

   Op 17 december 2019 heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden uitspraak gedaan over gederfd woongenot en smartengeld door aardbevingen in Groningen. De NAM gaat tegen deze uitspraak in cassatie.

  • Nieuwbouw basisschool in ‘t Zandt van start

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 06-03-2020

   Woensdag 4 maart 2020 ondertekenden wethouder Bé Schollema namens de gemeente Loppersum en de heer Kornel Poelsma namens aannemer De Groot Vroomshoop de realisatieovereenkomst voor de nieuwbouw van OBS De Zandplaat in 't Zandt.

  • Nieuwe ronde Koopinstrument start op 9 maart 2020

   Bron: NCG
   Datum: 02-03-2020

   Op maandag 9 maart 2020 start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met een nieuwe ronde van het Koopinstrument. Woningeigenaren met een huis in de kern van het aardbevingsgebied, die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen zich aanmelden voor het opkopen van hun woning. Aanmelden kan van maandag 9 maart tot en met zondag 5 april 2020 via het formulier op de website van Nationaal Coördinator Groningen.

  • NCG opent 2 maart Loket opname op verzoek

   Bron: NCG
   Datum: 27-02-2020

   Vanaf maandag 2 maart 2020 kunnen eigenaren die zich zorgen maken over de veiligheid van hun gebouw bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een opname aanvragen. Het Loket opname op verzoek is specifiek bedoeld voor eigenaren van gebouwen die nog niet in het versterkingsprogramma van NCG zitten.

  • Uitgangspunten smartengeldregeling bekend

   Bron: TCMG
   Datum: 21-02-2020

   Het is een van de nieuwe taken voor het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) dat vrijwel zeker 1 juli start: het vergoeden van immateriële schade (smartengeld). De uitgangspunten voor een smartengeldregeling zijn nu bekend. Het moet eenvoudig zijn, toepasbaar voor meerdere Groningers tegelijk en recht doen aan hun persoonlijke omstandigheden.

  • Waardesprong afgeschaft

   Bron: NCG
   Datum: 05-02-2020

   De waardesprong is tot nader order afgeschaft. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties in overleg met provincie Groningen en de gemeenten in het aardbevingsgebied besloten.

  • Weekcijfers: 555 afgehandeld en 733 nieuwe schademeldingen

   Bron: TCMG
   Datum: 10-02-2020

   Afgelopen week kwamen er 733 nieuwe schademeldingen binnen en er werden 555 schademeldingen afgehandeld. Een schademelding aan een ‘gewoon’ woonhuis werd nu in circa 154 dagen afgehandeld. Er is in totaal nu 171,6 miljoen euro schadevergoeding toegekend.

  • Startschot voor bouwimpuls

   Bron: NCG
   Datum: 05-02-2020

   Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Nationaal Coördinator Groningen (NCG), regionale overheden en zes bouwbedrijven hebben vandaag het startschot gegeven voor een bouwimpuls voor de versterking.

  • Voortgang versterkingsprogramma in online dashboard

   Bron: NCG
   Datum: 04-02-2020

   Nationaal Coördinator Groningen (NCG) publiceert vanaf dit jaar maandelijks de voortgang van het versterkingsprogramma in een online dashboard. In dit dashboard laat NCG zien hoeveel opnames, beoordelingen, vastgestelde projecten en versterkte gebouwen er zijn gerealiseerd. Daarnaast laat het de voortgang van het versterkingsprogramma zien per gemeente.

  • Haperende motor van de versterkingsoperatie in Groningen komt weer op gang

   Bron: SodM
   Datum: 03-02-2020

   Het afgelopen halfjaar zijn er een aantal versnellingsmaatregelen genomen, die ervoor zorgen dat de haperende motor van de versterkingsoperatie in Groningen weer op gang komt. De huidige snelheid van de versterkingsoperatie blijft echter nog ver achter bij de vereiste snelheid. Dat constateert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in haar tussentijdse rapportage over de versterking in Groningen.

  • Tussentijdse rapportage over versterking in Groningen

   Bron: NCG
   Datum: 03-02-2020

   Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft vandaag een tussentijdse rapportage over de versterking in Groningen gepubliceerd. In het rapport beschrijft SodM onder andere de voortgang van de versterking en de verbetering van de aanpak en de informatievoorziening.

  • Start sloop-nieuwbouwproject Loppersum

   Bron: NCG
   Datum: 04-02-2020

   Op 4 februari 2020 start de sloop van woningen aan Delfstraat en Zeedijken in Loppersum, in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen. Het gaat om 8 woningen, waarvoor 6 woningen worden teruggebouwd.

  • Rijk en regio komen met versnellingsmaatregelen voor versterking

   Bron: NCG
   Datum: 23-01-2020

   Op donderdag 23 januari 2020 hebben het Rijk, provincie Groningen, zeven gemeenten en Nationaal Coördinator Groningen een pakket met versnellingsmaatregelen voor de versterking vastgesteld. De partijen willen hiermee de versterkingsoperatie versnellen en het perspectief voor bewoners verbeteren.

  • De gemeentelijke aardbevingscoach hoort het verschil

   Bron: TCMG
   Datum: 15-01-2020

   Ze zijn een relatief nieuw verschijnsel: aardbevingscoaches van de gemeente. Zij gaan verder waar de taak van de zaakbegeleiders van de TCMG eindigt. “De bevingsellende zie je vaak niet en zit achter de voordeur. We bieden een luisterend oor als onzekerheid en angst vat op je dreigen te krijgen.”

  • Door NAM genegeerde schade wel bij TCMG

   Bron: TCMG
   Datum: 10-01-2020

   De TCMG neemt schades die in het verleden door de NAM of het CVW zijn genegeerd, wel in behandeling.

  • Inloopspreekuren NCG: 14 en 15 januari

   Bron: NCG
   Datum: 01-01-2020

   De gaswinning in Groningen veroorzaakt aardbevingen. Daarom moeten gebouwen worden versterkt. Vanaf 1 januari 2020 worden alle versterkingswerkzaamheden ondergebracht bij één publieke organisatie: Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

  • Eén telefoonnummer voor vragen over de versterking

   Bron: NCG
   Datum: 07-01-2020

   Vanaf 7 januari 2020 is Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bereikbaar op één telefoonnummer: 088 – 041 44 77. Dit nieuwe nummer is het centrale punt voor vragen van bewoners over de versterking.

  • Ministerie EZK
   NAM vergoedt meerkosten herstel 6000 oude schades

   Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
   Datum: 17-12-2019

   Woningeigenaren met aardbevingsschade die gemeld is vóór 31 maart 2017 krijgen alsnog een kostendekkende vergoeding voor schadeherstel. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en commissaris van de Koning René Paas hebben hierover afspraken gemaakt met NAM.

  • Project Koploper
   Programma Koploper van start

   Bron: NCG
   Datum: 08-11-2019

   In november start Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het versterkingsprogramma Koploper. Met dit proefproject wil NCG bekijken of het versterkingsproces sneller kan. Zestig vrijstaande arbeiderswoningen in het aardbevingsgebied worden met programma Koploper onderzocht en indien nodig versterkt. Ingenieursbureau VIIA voert het programma in opdracht van NCG uit.

  • Afbeelding Leendert Klaassen
   Onafhankelijke Raadsman: "Schade en versterking integreren"

   Bron: Onafhankelijke Raadsman
   Datum: 31-10-2019

   Vandaag heeft de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning (Leendert Klaassen) zijn halfjaarrapportage over 2019 gepubliceerd.

  • Afbeelding opening school Middelstum
   Het kindcentrum in Middelstum is officieel geopend

   Bron: Gemeente Loppersum
   Datum: 30-10-2019

   De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van het kindcentrum in Middelstum en heeft de bibliotheek al haar intrek genomen in het nieuwe gebouw. Ook OBS de Wilster, CBS Wicher Zitsema en de kinderopvang Kids2b zijn inmiddels verhuisd.

  • Afbeelding Nieuwsbrief Loppersum Versterkt
   Nieuwsbrief Loppersum Versterkt: editie oktober 2019

   Bron: Gemeente Loppersum
   Datum: 30-10-2019

   De lokale stuurgroep met daarin gemeente Loppersum, NCG, CVW, Woningcorporatie Wierden en Borgen, Marenland en Woonzorg Nederland brengt ieder kwartaal een gezamenlijke nieuwsbrief uit over de versterkingsaanpak in onze gemeente.

  • Helmen
   Versterking Groningen in volgende fase beland

   Bron: NCG
   Datum: 16-10-2019

   Binnenkort zijn duizend versterkte panden opgeleverd, waarvan de helft in 2019. Ook zijn voor het einde van dit jaar vrijwel alle gebouwen met een verhoogd risico in Groningen gecontroleerd. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren.

  • Schade expert
   Meer schade-opnemers vanwege hogere instroom

   Bron: Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG)
   Datum: 17-10-2019 

   Om de structureel hogere instroom van nieuwe schademeldingen tijdig af te handelen, gaat de TCMG vanaf vandaag schade-opnemers inplannen samen met de schade-expertisebureaus. Het gaat om mensen met een bouwkundige achtergrond.

  • Opening kindcentrum Stedum
   Het kindcentrum in Stedum is geopend

   Bron: gemeente Loppersum
   Datum: 09-10-2019

   Het kindcentrum ten noorden van de Hilmaarweg in Stedum is 9 oktober officieel geopend. Samenwerkingsschool De Klaver en kinderopvang Het Vlinderhofje van Kids2b hebben hun intrek genomen in dit moderne en gasloze gebouw, en dat werd gevierd!

  • Dashboard
   Nieuw online dashboard schadeafhandeling

   Bron: Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG)
   Datum: 01-10-2019 

   De TCMG communiceert sinds de start op 19 maart 2018 wekelijks over de voortgang van de schadeafhandeling. Belangrijke bron vormt daarbij ons online dashboard. Er is nu een nieuw dashboard met meer cijfers per gemeente.

 • Achtergronden

Archief
Top