Nieuws & achtergronden

Nieuws & achtergronden

 • Nieuws

  • Afbeelding evenement fakkeltocht
   Gemeente Loppersum stelt busvervoer beschikbaar naar fakkeltocht op 19 januari

   Bron: Groninger Bodem Beweging en gemeente Loppersum
   18-01-2018

   In de stad Groningen wordt vrijdag 19 januari 2018 een fakkeltocht gehouden als protest tegen de gaswinning in onze provincie. Naar aanleiding van de recente aardbeving in Zeerijp, die gevoeld werd tot in de stad Groningen, organiseert de Groninger Bodem Beweging een grote gezamenlijke fakkeltocht.

  • logo Tweede Kamer
   Debat Tweede Kamer over aardbeving

   Bron: Tweede Kamer
   17-01-2018
   Gisteravond (16 januari jl.) debatteerde de Tweede Kamer met minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over het nog steeds ontbrekende schadeprotocol voor inwoners en de afhandeling van de mijnbouwschade. Ook de vraag hoe snel de gaswinning verder afgebouwd kan worden kwam aan de orde.

  • Logo Logo Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
   Reactie SodM op maatregelen NAM: “Stap in de goede richting maar nog niet concreet genoeg.”

   Bron: Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) - Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
   11-01-2018
   De gasproductie in Groningen moet omlaag om het risico op aardbevingen te verminderen. De voorgestelde maatregelen van de NAM zijn een stap in de goede richting maar niet concreet genoeg, aldus het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Omdat Groningen zich op dit moment in het hoogste alarmeringsniveau bevindt (code rood), is vanuit het oogpunt van veiligheid naar verwachting een flinke productievermindering noodzakelijk. SodM gaat de komende twee weken bepalen met hoeveel, waar en hoe de gasproductie moet worden verminderd. En zal hierover een advies uitbrengen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat. Minister Wiebes beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie moet gebeuren.

  • Collage_in de media week 2 2018
   In de media - na aardbeving in Zeerijp

   Bron: diverse media regionaal/landelijk
   15-01-2018
   De afgelopen week hebben de media veel aandacht besteed aan de aardbeving in Zeerijp.

  • Afbeelding Raadszaal gemeente Loppersum
   Motie n.a.v. aardbeving Zeerijp

   Bron: gemeente Loppersum
   15-01-2018
   Gemeenteraad van Loppersum heeft unaniem motie aangenomen naar aanleiding van de aardbeving bij Zeerijp op 8 januari 2018.

  • Logo NAM
   NAM levert rapport aan SodM over beving Zeerijp

   Bron: NAM
   10-01-2018
   Naar aanleiding van de aardbeving bij Zeerijp van 8 januari 2018 heeft NAM conform het Meet- en Regelprotocol Groningen vanmiddag (binnen de daarvoor afgesproken 48 uur) een rapport opgeleverd aan de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). 

  • Openingsact Klim-op
   Versterkte basisschool Klim-op in Middelstum officieel geopend

   Bron: gemeente Loppersum
   10-01-2018
   Vandaag, 10 januari 2018, is het schoolgebouw van gereformeerde basisschool Klim-op aan de Boerdamsterweg 12 in Middelstum officieel geopend. GBS Klim-op heeft als eerste school in het gebied intrek in een versterkt en vernieuwd schoolgebouw genomen, dat vrij van gebruik van gas is. Er kwamen flink wat mensen op de officiële opening af.

  • Foto werkbezoek Zeerijp
   Bezoek burgemeester, Cdk en gedeputeerde aan Zeerijp

   Bron: gemeente Loppersum
   10-01-2018
   Op dinsdag 9 januari 2018 hebben burgemeester Rodenboog, de Commissaris van de Koning René Paas en gedeputeerde Eelco Eikenaar een bezoek gebracht aan Zeerijp. Zij waren daar om de ervaringen te horen naar aanleiding van de aardbeving van 8 januari. Er is een bezoek gebracht aan atelier Van Hulsen en Obs De Wilgenstee. Burgemeester Rodenboog: "De impact van de aardbeving van afgelopen maandag is groot. Het was goed om in Zeerijp te zijn en te luisteren naar de ervaringen".

  • KNMI Hazardkaart 2017 groot
   Aardbeving bij Zeerijp

   Bron: KNMI
   08-01-2018
   Vanmiddag, 8 januari 2018, heeft een aardbeving plaatsgevonden nabij Zeerijp. De beving is op vele plekken in de provincie Groningen gevoeld. Het KNMI stelde de kracht van de beving vast op 3,4 op de schaal van Richter. De beving houdt verband met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

  • KNMI Hazardkaart 2017 groot
   Dinsdag gemeentehuis (inclusief CVW) n.a.v. aardbeving van 8.00-20.00 uur open

   Bron: gemeente Loppersum
   09-01-2018 (en 08-01-2018)

   Vandaag, 9 januari, zijn medewerkers van Centrum Veilig Wonen (CVW) tot 20.00 uur aanwezig in het gemeentehuis van Loppersum, Molenweg 12 in Loppersum. U kunt, net als gisteren, bij hen terecht met vragen over de aardbeving van maandag 8 januari in Zeerijp en om eventuele schade te melden. Ze helpen desgewenst bij het invullen van schadeformulieren.

   Rechtstreeks online het schadeformulier (CVW) invullen is ook mogelijk.

   De medewerkers van het KlantContactCentrum van de gemeente zijn ook vanavond tot 20.00 uur telefonisch bereikbaar via 0596- 54 82 00. Ook bij hen kunt u terecht met uw zorgen en uw vragen.


    

  • Logo Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
   NAM moet binnen 48 uur met maatregelen komen na 3,4 beving in Groningen

   Bron: Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) - Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
   08-01-2018
   Groningen is rond 15.00 uur getroffen door de zwaarste beving in ruim vijf jaar tijd, met een kracht van 3,4. Het epicentrum lag bij Zeerijp nabij Loppersum, meldt het KNMI. De aardbeving is het gevolg van de gaswinning door de NAM. De NAM moet nu bij Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) binnen 48 uur een analyse opleveren en maatregelen voorstellen. Dit volgt uit het Meet- en regelprotocol dat tot doel heeft om in te grijpen in de gaswinning als aardbevingen in Groningen daarom vragen.

  • Logo Centrum Veilig Wonen
   Verhuizing arbitrageteam van CVW naar NAM

   Bron: Centrum Veilig Wonen
   03-01-2017

   Met ingang van 1 januari jl. is het arbitrageteam overgegaan van Centrum Veilig Wonen (CVW) naar NAM.

  • Afbeelding kaders voor versterken vastgesteld
   Kaders voor versterken vastgesteld

   Bron: Nationaal Coördinator Groningen
   22-12-2017
   Op 22 december heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de Meerjarenprogramma-brief met de kaders voor versterken van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) vastgesteld. Medio december stemden de colleges van B&W van de twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen al in met de Meerjarenprogramma-brief. Minister Wiebes heeft de Meerjarenprogramma-brief aangeboden aan de Tweede Kamer.

  • Logo Groninger Dorpen
   Versterking: Samen Sterker, inspiratieavond

   Bron: Groninger Dorpen
   21-12-2017

   Woon je in een dorp, wijk of buurt waar de versterking nu of later aan de orde is? En zou je daar samen met andere dorp,- wijk of buurtgenoten regie op willen voeren en invloed op willen uitoefenen, want het gaat immers om júllie huizen, júllie leefomgeving, dus júllie proces!?

 • Achtergronden

Archief
Top